200g de biscuiţi digestivi
80g de unt topit
2 plicuri de zahăr vanilat
600g de brânză dulce
100ml de smântână grasă
5 ouă
2 gălbenuşuri
250g de zahăr pudră
3 linguri rase de amidon
coaja rasă şi zeama de la ½ lămâie
2 linguri extract de vanilie sau seminţele de la două păstăi de vanilie
250g de ciocolată neagră
biluţe pentru decor
1. Se umple o tavă cu apă până la jumătate. Se îmbracă în folie de aluminiu exteriorul unei forme de tort cu fundul detaşabil astfel încât să fie complet etanşată. Se încălzeşte cuptorul la 180° C/gaz 4.
2. Se mărunţesc biscuiţii într-un robot de bucătărie, apoi se combină cu zahărul vanilat şi untul topit. Cu această compoziţie se tapetează fundul formei de tort. Se dă la rece cât timp se pregăteşte compoziţia cu brânză.
3. Se pun într-un bol brânza dulce, smântâna, ouăle, gălbenuşurile, zahărul pudră, amidonul, extractul de vanilie, coaja şi sucul de lămâie. Se mixează totul bine.
4. Se scoate forma din frigider şi se răstoarnă compoziţia cu brânză deasupra blatului din biscuiţi. Se aşază forma în tava cu apă şi se dă la cuptor o oră. După 15 minute, se reduce temperatura la 160° C/gaz 3.
5. Se lasă prăjitura să se răcească în cuptor cu uşa întredeschisă, apoi se dă la frigider până a doua zi.
6. A doua zi, se taie felii şi se pasează cu furculiţa pentru a obţine o pastă, din care se fac biluţe sau se pun în formele pentru cuburile de gheaţă şi se dau la congelator pentru o oră. Se poate pune câte un băţ de frigăruie în
mijloc.Se topeşte ciocolata în cuptorul cu microunde şi se trec acadelele prin ciocolata călduţă, apoi se presară cu biluţe pentru decor. Înainte de servire se mai lasă la congelator o jumătate de oră.