Prajitura cu ciocolata capsuni si crema de smantana
Ingrediente
(24 bucăți) Pentru BLAT: 3 ouă 80-100 gr. zahăr (cât de dulce vă place) 80 -100 gr. făină (depinde de cât de mari sunt ouăle) 75 ml. ulei 100 gr. ciocolată neagră ¼ linguriță praf de copt 1 plic zahăr vanilat un vârf cuțit sare Pentru JELEUL DE CĂPȘUNI: 1 kg. căpșuni proaspete 1 cană de zahăr 2 plicuri gelatină (2 x 10 gr.) Pentru CREMA DE SMÂNTÂNĂ: 1 cană mare de smântână (grasă și groasă) 200 gr. cremă de brânză 3- 4 linguri zahăr pudră 2 plicuri zahăr vanilat Pentru GLAZURA DE CIOCOLATĂ (GANACHE): 200 gr. ciocolată negră 200 gr. frișcă lichidă îndulcită 40 gr. unt
Mod de preparare BLATUL:
-Se rupe ciocolata in bucați și se pune impreuna cu uleiul la topit intr-un vas, in baie de aburi. Cand ciocolata s-a topit, se amesteca bine și se lasa sa se raceasca la temperatura camerei.
-Se separa albușurile de la cele 3 oua și se pun deoparte intr-un vas de mixer.
-Peste ciocolata racita se adauga galbenușurile și se omogenizeaza.
-Se bat albușurile spuma cu un praf de sare, se adauga treptat zaharul amestecat cu zaharul vanilat și se bat /mixeaza in continuare pana cand zaharul se topește.
-Se cerne faina și se amesteca cu praful de copt.
-In compoziția de ciocolata se adauga spuma de albuș cu zahar și faina amestecata cu praful de copt, alternativ, amestecand incet cu o paleta pentru omogenizare, cu mișcari circulare de sus in jos.
-Se tapeteaza o tava cu hartie de copt ( eu am folosit o tava cu dimensiunea 36 x 30), se toarna aluatul pregatit și se nivealeaza. Stratul de aluat trebuie sa fie destul de subțire de cca 1,5 cm.
-Se introduce tava in cuptorul incins la 170 grd.C și se coace timp de cca 12- 15 minute (depinde de cuptor) pana cand incepe sa se desprinda pe margine.
-Cand este gata, se scoate tava din cuptor și se lasa blatul sa se raceasca fie in tava, fie pe un gratar special.
-Cat timp blatul se racește ne ocupam de jeleul de capșuni și crema de smantana.
JELEUL DE CAPȘUNI:
-Se rup codițele, se spala bine capșunile și se pun impreuna cu zaharul intr-o cratița la foc mic, pana se topește zaharul.
-Se pune gelatina la inmuiat in apa conform instrucțiunilor de pe plic, dar, doar cu trei sferturi din cantitatea de apa indicata.
-Intre timp zaharul din cratița cu capșuni s-a topit, se oprește focul și peste sosul fierbinte se toarna gelatina (care s-a inmuiat și s-a umflat) și se amesteca bine pentru omogenizare.
-Cu ajutorul unei furculițe se zdrobesc ușor capșunile (le puteți lasa și intregi, dar vor fi probleme la asamblat și la taiat prajitura) și se lasa jeleul la racit, la temperatura camerei.
CREMA DE SMANTANA:
-Se amesteca smantana cu crema de branza apoi se adauga zaharul farin amestecat cu zaharul vanilat și se omogenizeaza. Este de preferat sa se amestece doar cu o spatula, fara mixer.
-Pana se asambleaza prajitura se lasa crema puțin in frigider.
GLAZURA DE CIOCOLATA (GANACHE):
-Se rupe ciocolata in bucați.
-Se pune frișca lichida intr-un vas la foc potrivit și se incalzește, pana cand aceasta ajunge la punctul de fierbere.
Se ia atunci vasul de pe foc, se adauga bucațile de ciocolata și se amesteca pana cand ciocolata este topita.
-Peste ciocolata fierbinte se adauga untul taiat bucați, se amesteca bine pana ce rezulta o crema omogena.
ASAMBLARE:
-Se taie blatul racit in 2 parți/ benzi egale pe lungime, iar fiecare jumatate se taie apoi in 3 sau 4 bucați. (Eu am taiat-o in 3 bucați). Toata aceasta operațiune se face pentru a monta și taia mai apoi, mult mai ușor prajitura.
-Daca preferați sa taiați ca mine, vor rezulta 6 bucați de blat.
-Se ung 3 bucați de blat cu jeleul de capșuni racit, in strat generos și se lasa sa se raceasca bine. Eventual, le puteți introduce pentru cca.15 minute in frigider.
-Restul de jeleu de capșuni ramas se oprește pentru decorare.(Explicații pentru decorare le gasiți pe blog).
-Dupa ce jeleul de pe cele 3 blaturi este complet racit, se intinde crema de smantana peste capșuni, se niveleaza și se acopera fiecare cu cate o foaie din cele 3 ramase.
-Practic, vor rezulta 3 mini prajituri cu urmatoarea stratificație: foaie/jeleu capșuni/crema smantana/foaie.
-Fiecare mini prajitura se taie in 8 bucați, rezultand in final, dupa ce se taie toate cele 3 mini prajituri, 24 bucați de prajitura.
-Dupa ce am așezat toate bucațile de prajitura pe un platou/ tava, se pregatește glazura de ciocolata (ganache), ca mai sus.
-Se toarna ganache-ul cald peste prajiturile taiate și se lasa sa se raceasca.
-Prajiturile se pastreaza in frigider.
-Dupa intarirea ganche-ului prajiturile sunt gata de servit. Nu insa inainte de a le decora...
-Inainte de servire prajiturile se pot decora cu capșuni proaspete și menta, sau se pot face cuburi din jeleul de capșuni.
Trimite mesajÎnapoiNu poți trimite un mesaj fără conținut!Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje.Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp.A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou.Mesajul a fost trimis.