6854 poze   338918 vizite
Albume
0 - Retete de prajituri din revistele Practic in bucatarie si Click pofta buna - 0Acadele de cheesecakeAlbinitaAmandineAmandine cu nessBaclavaBaigli cu nucaBaigli cu siropBanana breadBanane lipicioase caramelizateBarcuta cu inghetataBasbousaBatoane cu nuca si scortisoaraBatoane energizanteBezea cu fructe si ciocolataBezeleBilute BountyBilute de cacaoBiscuiti cu portocale si ciocolataBiscuiti cu stafideBiscuiti de ciocolata din 4 ingredienteBiscuiti de secara cu stafideBiscuiti din cerealeBiscuiti florentiniBiscuiti fragezi ca la bunicaBiscuiti laba de ursBiscuiti picanti cu iaurtBiscuiti spritatiBiscuiti stelutele lui NicholasBiscuiti ursuleti cu migdaleBiscuiti vegani cu gutuie banana si curmaleBombite cu visineBomboane auriiBomboane BrigadeiroBomboane cu ciocolata albaBomboane cu nutella si alune de padureBomboane cu visineBomboane de cacaoBomboane de ciocolataBomboane de ciocolata cu visineBomboane din 3 ingredienteBomboane din biscuiti cu afineBomboane Ferrero Rocher 1Bomboane Ferrero Rocher 2Bomboane foitate cu umplutura de nucaBomboane paianjen cu ciocolataBomboane RaffaelloBougatsa - placinta cu vanilieBranzoaiceBriose a la RazvanBriose bicoloreBriose cappuccino rossoBriose cu afineBriose cu bananeBriose cu banane de postBriose cu banane si ciocolataBriose cu banane si nuciBriose cu cafea si aluneBriose cu cappuccinoBriose cu ciocolataBriose cu cireseBriose cu coacazeBriose cu crema de margarinaBriose cu iaurt si caiseBriose cu mereBriose cu mere si scortisoaraBriose cu miereBriose cu nuci si crema de cafeaBriose cu ovaz si coacaze negreBriose cu piersiciBriose cu pruneBriose cu stafide si bananeBriose cu visineBriose de primavaraBriose delicioase cu iaurtBriose din couscous cu afine si merisoareBriose din faina integralaBriose din faina integrala cu mere si fulgi de ovazBriose fluture cu mere si aluat sfaramiciosBriose glazurate cu lamaieBriose inimioara cu banane si ciocolataBriose minioniBriose mumii de HalloweenBriose reniBriose vegane cu lamaie si afineBrownie Truffles CakeBudinca cu branza de vaci si lamaieBudinca de branza cu afine banana si faina de cocosBudinca de branza cu stafide si ananasBudinca de chia cu fructe si fulgi de orzBudinca de ciocolata in stil mexicanBudinca de clatite dulciBudinca de dovleac cu seminte de chiaBudinca de grisBudinca de lamaieBudinca de orezBudinca de orez cu caiseBudinca de orez cu lapteBudinca de Pandoro cu aroma de bananeBudinca de ricottaBudinca englezeasca de paine cu caramelBudinca italiana de lamaieBudincute de biscuiti cu merisoare si seminte de canepaButuruga cu crema de ciocolata si portocaleCake popsCannoli sicilianCasuta de turta dulceCataifChec chinezescChec cu afineChec cu bananeChec cu banane si fructe confiateChec cu branzaChec cu cacao si vanilieChec cu capsuniChec cu ciocolataChec cu ciocolata amaruieChec cu ciocolata si fisticChec cu citrice si macChec cu cremaChec cu fructe deshidratateChec cu gris si branza de vaciChec cu lamaieChec cu mere si scortisoaraChec cu miereChec cu miere si nucaChec cu miez de nucaChec cu morcovi si portocaleChec cu nuca de cocosChec cu nuca frisca si bananeChec cu nuci ciocolata si macChec cu nuci si bananeChec cu pruneChec cu prune si nuciChec cu scortisoaraChec cu smantanaChec cu visine si grisChec cu visine si nuciChec de ciocolata glazuratChec de post cu nucaChec exotic de ciocolataChec german cu branza si macChec in 2 culoriChec leopardChec pufos capsunicaChec pufos cu rahatChec simpluChec tigratCheescake cu foi de napolitanaCheesecake Alba ca ZapadaCheesecake BaileysCheesecake caramel saratCheesecake copt cu zmeuraCheesecake cu ananas nuci si scortisoaraCheesecake cu bananeCheesecake cu banane unt de arahide si biscuiti digestiviCheesecake cu branza de vaciCheesecake cu cafea si romCheesecake cu caiseCheesecake cu capsuniCheesecake cu capsuni si vanilieCheesecake cu ciocolata si caramel saratCheesecake cu crema de branza si ciocolataCheesecake cu fructe de padureCheesecake cu glazura de caramelCheesecake cu kiwiCheesecake cu lamaie 1Cheesecake cu lamaie 2Cheesecake cu lapte condensatCheesecake cu mascarpone si dulce de lecheCheesecake cu menta si ciocolataCheesecake cu mure si nuci cajuCheesecake cu portocale 1Cheesecake cu portocale 2Cheesecake de primavaraCheesecake double chocolateCheesecake fin cu bezeaCheesecake pacatos pentru omul pofticiosCheesecake tiramisuCheesecake zebra cu jeleu de portocaleChifle cu ciocolata si scortisoaraChifle spiralate EnsaimadasChipsuri de mereChoux a la cremeChoux cu crema de mascarpone si capsuniChurros de casaCiocolata de casa cu biscuitiCiocolata de casa cu nuca si stafideCiocolata de casa cu nuciCiocolata de casa din 3 ingredienteCiocolata de casa in foi de napolitanaClafoutis cu CireseClafoutis cu pereClafoutis de pere cu aluat de clatiteClatite americane cu dovleac coptClatite americane umplute cu dovleacClatite Ana LugojanaClatite banateneClatite cu bananeClatite cu banane si budincaClatite cu branzaClatite cu ciocolataClatite cu crema de branza si visineClatite cu iaurt si capsuniClatite cu mereClatite cu mere caramelizateClatite cu miere si scortisoaraClatite cu sana umplute cu ricotta capsuni si miereClatite daneze traditionale-AebleskiverClatite pufoase de postClatite sicilieneCocktail non-alcoolic de capsuniColac cu scortisoaraColacei impletitiColtunasiColtunasi cu gemCompot de gutuiCompot de gutui pentru iarnaCompot de gutui pentru iarna simplu si rapidCookies - Fursecuri cu ciocolataCornulete cu ciocolataCornulete cu mac si nucaCornulete cu marmeladaCornulete cu mereCornulete cu osanzaCornulete delicioase cu fulgi de ciocolataCornulete dospite cu banane si iaurtCornulete fragede cu untCornuri BratislavaCornuri cu crema de ciocolataCornuri cu rahat de postCornuri delicioase din aluat cu branza de vaciCornuri turcesti cu nutellaCosulete cu nucaCosulete cu pepene galbenCovoras cu mac si glazura de ciocolataCovrigeiCovrigi bavareziCozonac ca la bunicaCozonac cu nucaCozonac cu nuca PoviticaCozonac evantai cu scortisoaraCozonac floare cu nutellaCozonac la metruCozonac rasucit cu ciocolataCozonac vienez stritzelCozonaci foarte pufosiCozonacul supremCozoreo - cozonac cu oreoCrema de lamaieCrema de piersici cu ciocolataCrema de sampanieCrema de trufe de ciocolataCrema de vanilieCrema de vanilie cu capsuniCrema de zahar arsCrema raffaelloCremes cu pereCremossoCremsnitCremsnit cu nuca de cocosCremsnit cu vanilieCremsnit imperialCrumble cu capsuniCubulete cu clementineCubulete cu mascarponeCubulete de ciocolata si vanilieCuburi zebraCuib de viespeCuib de viespe cu nuca si scortisoaraCuiburi de viespi cu cocos si ciocolataCupcake ValentineCupcakesCupcakes cu ciocolataCupcakes cu ciocolata si portocalaCupcakes cu oreoCupcakes de ciocolataDelicatesa cu martipan si ciocolataDeliciu cu napolitanaDeliciu de cocos cu inima inghetata de afineDeliciu de straciatella cu afineDesert de capsuni cu covrigeiDesert delicios cu ananasDesert zebraDobosul copilarieiDrunkyDulceata de pepene rosuDulceata de rubarba si capsuniDulceata de trandafiriDulceata de zmeuraEcler clasicEcler cu crema de cafea si glazura de ciocolataEcler cu crema de lamaieEcler cu friscaEclereEclere cu crema de cocosEclere cu crema de vanilie si friscaEclere cu vanilie si friscaEkmek kataifiFaguriFantezie de ananas de postFelii de caramel cu ciocolataFloricele cu gemFluturasi cu scortisoaraFluturasi exoticiFoi cu nuca si vanilieFoi cu zahar arsFoi din zahar ars cu crema de nucaFoietaj cu frisca si cireseFoietaj cu nuci pecan si sirop de artarFondue de ciocolata cu fructe proaspeteFrappe cu cafeaFrappe cu inghetataFriganele cu fructe de padureFrigarui cu ciocolata si fructeFursecuri baci di damaFursecuri BocconottiFursecuri cu arahide sarate cacao si lapteFursecuri cu ciocolata albaFursecuri cu crema de ciocolataFursecuri cu dulceata si bezeaFursecuri cu fructe uscateFursecuri cu gemFursecuri cu gem de pruneFursecuri cu magiun de prune si nuci coapteFursecuri cu nuci banane si ciocolataFursecuri Degete de vrajitoareFursecuri fragede de postFursecuri marmorateFursecuri panza de paianjenFursecuri rapideFursecuri saruturile maicutelorFursecuri semiluneFursecuri sfaramicioaseFursecuri tabla de sahFursecuri umplute cu nucaGaluste cu caiseGaluste cu capsuniGaluste cu pruneGem de caise cu migdaleGogosele cu gemGogosele nazdravaneGogosi americane cu scortisoaraGogosi berlinezeGogosi coapteGogosi cu branzaGogosi cu ciocolataGogosi cu iaurtGogosi cu sos de caramel banane si vanilieGogosi de casa cu frisca gem de capsuni si crema de vanilieGogosi glazurate cu ciocolataGogosi pufoaseGogosi pufoase cu branza de vaci si vanilieGogosi rapide cu gem de casaGogosi rasuciteGris cu lapteGulab JamunHalvitaIce tea cu zmeura si mentaIepurasi sau pisicute de PasteIndiene cu friscaInghetata CheesecakeInghetata cu alune si cafeaInghetata cu avocadoInghetata cu cireseInghetata cu cirese si biscuitiInghetata cu nessInghetata cu zmeura si ricottaInghetata de bananeInghetata de cafea 1Inghetata de cafea 2Inghetata de caiseInghetata de capsuniInghetata de ciocolata 1Inghetata de ciocolata 2Inghetata de cireseInghetata de cirese amareInghetata de pepene galbenInghetata de vanilieInghetata de vanilie pe pat de fructeInghetata de zahar arsInghetata de zmeuraInghetata de zmeura si vanilieInghetata din 2 ingredienteInghetata din iaurt miere si fructeInghetata espressoInghetata padurea neagraInghetata Rocky roadInghetata TiramisuInimioare de napolitane cu capsune si vanilieIslerIspita dulceJeleu din vinKazandibiKAZANDIBI budinca coapta de lapteKuri manjuuKurtos KalacsLapte cu bananeLapte de pasareLapte de pasare 1Lapte de pasare 2Lapte prajitLichior alb de casaLimbi de pisicaLimonadaLimonada cu capsuniLimonada racoritoare cu lamaie si mentaMa amoulMacaronsMacarons cu ciocolataMacarons cu portocale si ciocolataMagie cu ciocolataMar in aluatMarquise cu ciocolata si portocaleMascotaMelc cu visineMelci cu banane si scortisoaraMelci cu branza dulce de vaci si vanilieMelcisori cu cireseMelcisori cu crema de aluneMerdeneleMere coapte cu caramelMere Coapte in Foietaj cu Sos de VanilieMere in aluatMere in aluat foietajMere in caramelMere la cuptorMic dejun cu BananeMilkshake de capsuniMille-feuille cu capsuneMinciuneleMini crema de zahar arsMini savarineMini tarta cu mere si curmaleMini tarte cu branza si fructe de padureMini tarte cu fructeMini tortulete cremoase de ciocolataMinioane cu alune si napolitanaMinitarte cu mar si portocalaMinitarte JazzMojito de capsuniMousse de lamaie si branzaMousse racoritor de lamaieMozaic din biscuitiMuffins cu bananeMuffins cu ciocolataMuffins cu cireseMuffins cu jeleu de portocaleMuffins cu lamaieMuffins cu portocaleMusuroi de cartitaNameti de bezea cu coacazeNapolitana cu caramelNapolitana cu crema de caramelNapolitane cu caramel saratNapolitane cu nuciNapolitane de casaNasturei cu ciocolataNebunie de fructe cu inghetata de vanilieNegresaNegresa ciocolatoasaNegresa cu branzaNegresa cu branza si gem de zmeuraNegresa cu caiseNegresa cu crema de cacaoNegresa cu crema de vanilieNegresa cu Fistic si MerisoareNegresa cu glazuraNegresa din 3 ingredienteNegresa glazurataNegresa rapidaNegresa simplaNegrese depravateNegresele mosuluiNegri in camasute albeNew York cheesecakeOase din bezeaOreo Dream Extreme CheesecakeOrez cu lapte si sirop de afineOrez cu mere coapteOvaz copt cu cirese banane si paraPachetele cu branzaPachetele cu nuciPainici in ou cu mar copt zmeura si crema de arahidePalarii de vrajitoarePaleuri cu crema de lamaiePaleuri cu nuci caramelizatePana cota cu piure din fructe tropicalePancakes de ovaz si perle de branza cu smantanaPancakes fantomaPandispan cu caisePandispan cu mere coaptePandispan cu mere si sos caramelPandispan cu zmeuraPanna cotta cu jeleu de capsunePannacotaPapanasi copti cu smantanaPapanasi cu dulceata si smantanaPapanasi fierti cu branzaPapanasi prajitiParfait de iaurt cu musli crocant si fructe de padurePascaPasca bicolora fara aluatPasca cu CiocolataPasca cu smantanaPasca cu smantana si aluat dospitPasca in trei straturiPasca poloneza clasicaPateuri cu mere de postPere umplute cu nuciPesmeti cu iaurtPiersici surprizaPiscoturi de casaPlacinta americanaPlacinta bulgareasca cu branzaPlacinta cu afinePlacinta cu banane 1Placinta cu banane 2Placinta cu branza de vaciPlacinta cu branza dulce si stafidePlacinta cu branza si portocalePlacinta cu branza si stafidePlacinta cu caramel si inghetataPlacinta cu ciocolata si karobPlacinta cu ciresePlacinta cu cocos fara coacerePlacinta cu dovleacPlacinta cu fructe de padurePlacinta cu iaurtPlacinta cu iaurt si branzaPlacinta cu iaurt si lamaiePlacinta cu iaurt si merePlacinta cu iaurt si siropPlacinta cu iaurt si stafidePlacinta cu jeleu si piersiciPlacinta cu macPlacinta cu mac si caisePlacinta cu merePlacinta cu mere in forma de floarePlacinta cu mere si nuciPlacinta de toamna cu mere si caramelPlacinta delicioasa cu branzaPlacinta dobrogeanaPlacinta greceasca cu laptePlacinta taraneasca cu merePlacinta turnata cu branza dulce de vaciPlacinte floare cu mac si lamaiePoale-n brauPrajitura AfinicaPrajitura After EightPrajitura albaPrajitura Alba ca ZapadaPrajitura AlbinaPrajitura americanaPrajitura AndreeaPrajitura aromata cu cafea si branza de vaciPrajitura aromata cu prunePrajitura BaiaderaPrajitura balerinaPrajitura banana neoPrajitura BerlinPrajitura betiva 1Prajitura betiva 2Prajitura BibescuPrajitura BoemaPrajitura brumaricaPrajitura BudapestaPrajitura bunicutaPrajitura cabanaPrajitura Cabana cu ciocolata si zmeuraPrajitura cabana cu piscoturi banane si vaniliePrajitura Caciuli rusestiPrajitura cappuccinoPrajitura capsunicaPrajitura CaramelaPrajitura CaramelitaPrajitura cartofPrajitura CellaPrajitura cherry damaPrajitura CiocolatinaPrajitura ciocolatoasa cu lapte de soiaPrajitura CiocomaniaPrajitura ClaudiaPrajitura CocomacPrajitura Coconut dreamPrajitura Coffee lattePrajitura Combi cu mere si branza de vaciPrajitura CorinaPrajitura Craiasa zapeziiPrajitura craterPrajitura creataPrajitura cremoasa cu capsuniPrajitura cremoasa cu ciocolataPrajitura criminala cu ciocolataPrajitura crocanta cu ciocolataPrajitura cu afinePrajitura cu aluat faramitatPrajitura cu ananasPrajitura cu bezea si gemPrajitura cu bezea si prunePrajitura cu biscuitiPrajitura cu biscuiti si budinca de vaniliePrajitura cu blat cu cacao si crema cu fulgi de cocosPrajitura cu blat de biscuitiPrajitura cu blat de cocosPrajitura cu blat de cocos si crema de vaniliePrajitura cu blat pufos si crema de lamaiePrajitura cu bombite de branza si ciocolataPrajitura cu branzaPrajitura cu branza ciocolata si unt de arahidePrajitura cu branza cocos si gem de caisePrajitura cu branza de vaciPrajitura cu branza de vaci si cirese sau visinePrajitura cu branza dulcePrajitura cu branza dulce si portocalePrajitura cu branza fulgi de ciocolata si crusta browniePrajitura cu branza in stil germanPrajitura cu branza si caisePrajitura cu branza si dulce de lechePrajitura cu branza si dulceata de afinePrajitura cu branza si visinePrajitura cu cafeaPrajitura cu cafea si espressoPrajitura cu cafea si nucaPrajitura cu cafea si romPrajitura cu cappuccinoPrajitura cu capsuni fara coacerePrajitura cu capsuni si ciresePrajitura cu capsuni si crema diplomatPrajitura cu caramel si bananePrajitura cu ciocolataPrajitura cu ciocolata alba si afinePrajitura cu ciocolata capsuni si crema de smantanaPrajitura cu ciocolata in 5 minutePrajitura cu ciocolata si bilute de cocosPrajitura cu ciocolata si budinca de vaniliePrajitura cu ciocolata si mascarponePrajitura cu ciocolata si nucaPrajitura cu ciocolata si visinePrajitura cu cirese si branzaPrajitura cu coca colaPrajitura cu cocos crema de vanilie si ciocolataPrajitura cu cocos si crema cappuccinoPrajitura cu cocos si vaniliePrajitura cu crema de branza si ciocolataPrajitura cu crema de branza si jeleu de fructePrajitura cu crema de cafeaPrajitura cu crema de cafea si budinca de vaniliePrajitura cu crema de ciocolata si friscaPrajitura cu crema de ciocolata si mascarponePrajitura cu crema de cocosPrajitura cu crema de cocos si blaturi bicolorePrajitura cu crema de grisPrajitura cu crema de lamaiePrajitura cu crema de lamaie si caramelPrajitura cu crema de lapte 1Prajitura cu crema de lapte 2Prajitura cu crema de ness si arahidePrajitura cu crema de ness si stafidePrajitura cu crema de nuca de cocosPrajitura cu crema de nuciPrajitura cu crema de nutellaPrajitura cu crema de portocalePrajitura cu crema de portocale si ciocolataPrajitura cu crema de vaniliePrajitura cu crema de vanilie ciocolata alba si capsunePrajitura cu crema de vanilie mousse de visine si crema de mascarpone cu ciocolata albaPrajitura cu crema de vanilie piscoturi si biscuitiPrajitura cu crema de vanilie si nuca caramelizataPrajitura cu crema fina si cacaoPrajitura cu crema ganachePrajitura cu crema mascarpone jeleu de capsuni si ciocolataPrajitura cu doua blaturi si crema de ciocolataPrajitura cu dovleacPrajitura cu dulce de lechePrajitura cu eugeniiPrajitura cu firmituri si caisePrajitura cu foi cu bulionPrajitura cu foi cu miere si crema de mascarponePrajitura cu foi de miere gem nuci si crema de grisPrajitura cu foi de napolitanaPrajitura cu foi de napolitana si crema caramelPrajitura cu foi si crema de ciocolataPrajitura cu foi si crema de lamaiePrajitura cu foi si crema de nutellaPrajitura cu foi si crema de vaniliePrajitura cu foi si gem de caisePrajitura cu frisca si caisePrajitura cu fructe caramelizate si glazura de cafeaPrajitura cu fructe confiate de postPrajitura cu fructe de padurePrajitura cu fructe de padure si branzaPrajitura cu fructe proaspetePrajitura cu fructe si crema de iaurtPrajitura cu gem si aluat rasPrajitura cu gem si aluat razuitPrajitura cu gem si bezeaPrajitura cu glazura de bezea si nuci caramelizatePrajitura cu gris si glazura de ciocolataPrajitura cu gris si vaniliePrajitura cu iaurt grecesc si fructePrajitura cu iaurt si capsuniPrajitura cu iaurt si ciocolataPrajitura cu iaurt si friscaPrajitura cu lamaiePrajitura cu lamaie si vaniliePrajitura cu lapte condensat si unt de arahidePrajitura cu mac crema cu aroma de portocale frisca si ciocolataPrajitura cu mac crema de vanilie biscuiti si finetiPrajitura cu mac dovleac si visinePrajitura cu mac si crema de vaniliePrajitura cu mac si ganache de ciocolataPrajitura cu mac si glazura de zaharPrajitura cu mac smantana si ananasPrajitura cu mac visine si crema de vaniliePrajitura cu mandarinePrajitura cu marPrajitura cu mascarpone si ciocolataPrajitura cu merePrajitura cu mere in doua culoriPrajitura cu mere kikiPrajitura cu mere mac si crema de vaniliePrajitura cu mere nuci si curmalePrajitura cu mere si biscuiti fara coacerePrajitura cu mere si crema de vaniliePrajitura cu mere si doua blaturiPrajitura cu mere si nuciPrajitura cu mierePrajitura cu miere ciocolata si nuciPrajitura cu miere pentru Rosh HashanahPrajitura cu migdale si ciocolata albaPrajitura cu morcovi si migdalePrajitura cu mousse de capsuni Amaretto ness si ciocolataPrajitura cu mousse de ciocolata si mousse de piersiciPrajitura cu mousse de mascarpone si ciocolata albaPrajitura cu mousse de mascarpone si jeleu de zmeuraPrajitura cu mousse de mere si ricottaPrajitura cu murePrajitura cu mure ciocolata si crema mascarponePrajitura cu nectarine si cacaoPrajitura cu NesquikPrajitura cu ness si bezea caramelPrajitura cu nuca caramelizataPrajitura cu nuca de cocos si ciocolataPrajitura cu nuca de cocos si crema de vaniliePrajitura cu nuca si bananePrajitura cu nuca si blat rasPrajitura cu nuca si cafeaPrajitura cu nuca si ciocolataPrajitura cu nuca si krantzPrajitura cu nuca si vaniliePrajitura cu nuca SumegiPrajitura cu nuci caramelizatePrajitura cu nuci crema de vanilie si bezeaPrajitura cu nuci pecan si ciocolata amaruiePrajitura cu nuci pralinatePrajitura cu nuci si cafeaPrajitura cu nuci si cafea - cremes BudapestaPrajitura cu nuci visine si crema de cafeaPrajitura cu nutella si nuca prajitaPrajitura cu ovaz si bananaPrajitura cu perePrajitura cu piersiciPrajitura cu piersici si bezeaPrajitura cu piersici si crema de branzaPrajitura cu piersici si mandarinePrajitura cu piscoturiPrajitura cu piscoturi crema de vanilie si blat de albusuri cu nucaPrajitura cu piscoturi si foi de napolitanePrajitura cu piscoturi si mierePrajitura cu portocale fara coacerePrajitura cu portocale si malaiPrajitura cu prune si bezeaPrajitura cu sirop de cafeaPrajitura cu spuma de afinePrajitura cu struguriPrajitura cu vanilie si biscuitiPrajitura cu vanilie si ciocolataPrajitura cu visine 1Prajitura cu visine 2Prajitura cu visine si crema de vaniliePrajitura cu zmeuraPrajitura Cuburi de gheataPrajitura cuburi de laptePrajitura curcubeuPrajitura DariaPrajitura de biscuitiPrajitura de casa cu macPrajitura de casa cu zmeuraPrajitura de ciocolataPrajitura de ciocolata cu crema ganachePrajitura de ciocolata cu fisticPrajitura de post cu ciocolataPrajitura de post cu portocalePrajitura de toamnaPrajitura de vara cu visinePrajitura de visPrajitura de vis cu cocosPrajitura DelicePrajitura deliciaPrajitura delicioasaPrajitura delicioasa cu branza si smantanaPrajitura delicioasa cu ciocolata alune si biscuitiPrajitura delicioasa cu prunePrajitura DeliciuPrajitura delightPrajitura desteaptaPrajitura desteapta cu fructe de sezonPrajitura desteapta cu vaniliePrajitura diafanaPrajitura din albusuri cu merePrajitura din albusuri cu zmeuraPrajitura din foi fragede cu cacao si mierePrajitura diplomat cu fructePrajitura DobosPrajitura domino cu mierePrajitura dovleac de ciocolataPrajitura dungataPrajitura Duo cu crema mascarponePrajitura ecler fara coacerePrajitura economicaPrajitura ExcelentPrajitura ExcelentaPrajitura fabuloasaPrajitura Fanta la borcanPrajitura fanteziePrajitura fara coacerePrajitura fara coacere cu biscuiti si crema de branzaPrajitura faramitata cu zmeuraPrajitura fina cu gemPrajitura fina cu mierePrajitura fina cu nuciPrajitura floare de coltPrajitura Floarea MameiPrajitura frageda cu mere de postPrajitura frageda cu nuciPrajitura frantuzeascaPrajitura Fulg de neaPrajitura FurnicutaPrajitura GingasiePrajitura Greta GarboPrajitura happyPrajitura Ileana cu budinca de ciocolata banane si friscaPrajitura imposibilaPrajitura in dungi cu mac nuca si cacaoPrajitura in straturiPrajitura Inghetata falsa de ciocolataPrajitura insiropata in doua culoriPrajitura inteligenta cu portocalePrajitura intercontinentalPrajitura ispita de ciocolataPrajitura iubiPrajitura IzauraPrajitura JamaicaPrajitura jucausaPrajitura Kardinal SchnittePrajitura Kinder BuenoPrajitura Kinder PinguinPrajitura Krem a la KremPrajitura KremossoPrajitura la minutPrajitura Lacrima de elefant1Prajitura Lacrima de elefant2Prajitura Lady BrowniePrajitura Lady s FingersPrajitura lamaitaPrajitura LemonPrajitura limoncellaPrajitura lnghetata falsaPrajitura LondonPrajitura LondoniPrajitura LunaPrajitura macarenaPrajitura malai dulcePrajitura manykaPrajitura MaremPrajitura MargheritaPrajitura MarianaPrajitura marmorata cu ciocolata si branza de vaciPrajitura marmorata cu prune si crema de branzaPrajitura MaryPrajitura mentolataPrajitura Michele - tip TelevizorPrajitura miliardaruluiPrajitura milk burgerPrajitura Miruna cu blat din biscuiti si crema delicioasa de vaniliePrajitura mokkaPrajitura Monica cu foi de napolitana cocos si macPrajitura MorenaPrajitura Mozaic cu nuca si rahatPrajitura MozambicPrajitura NaomiPrajitura Negri in camasi albePrajitura neonutPrajitura Noapte de iarnaPrajitura NoirePrajitura O noapte la VenetiaPrajitura ObraznicaPrajitura olandeza cu merePrajitura Ora 12Prajitura oreoPrajitura Pacatul DulcePrajitura pandispan in doua culoriPrajitura Paradise FannyPrajitura Parlament 1Prajitura Parlament 2Prajitura Petre RomanPrajitura piramida cu biscuiti si bananePrajitura Piramide de ciocolataPrajitura printesa DianaPrajitura Printesa SisiPrajitura pudding cu sos de cafeaPrajitura pufoasa cu branza si ciocolataPrajitura pufoasa cu branza si glazura de cacaoPrajitura pufoasa cu budincaPrajitura pufoasa cu macPrajitura racoritoare cu kiwiPrajitura RaffaelloPrajitura Raffaello 2Prajitura rainaPrajitura rapida cu crema de vaniliePrajitura rapida cu iaurt si bananePrajitura rapida cu nuca si caramelPrajitura rapida fara coacerePrajitura rasturnata cu banane si nuciPrajitura rasturnata cu merePrajitura rasturnata cu portocale caramelizatePrajitura rasturnata cu prune si nectarinePrajitura rece cu zmeura si crema de vaniliePrajitura regalaPrajitura regala cu branzaPrajitura regala fara coacerePrajitura Regina de ciocolataPrajitura Regina MariaPrajitura Rocky RoadPrajitura RogojinaPrajitura RudyPrajitura Rudy cu firmituriPrajitura ruseasca cu branza de vaciPrajitura sah-matPrajitura SamuelPrajitura sandwich cu cacao branza si stafidePrajitura sarbeascaPrajitura Sarut de ciocolataPrajitura savoriaPrajitura siciliana cu merePrajitura simpla cu ciocolata si nuciPrajitura SnickersPrajitura snickers cu nuci si glazura de ciocolataPrajitura sunshinePrajitura SuzanaPrajitura taraneascaPrajitura tavalitaPrajitura tavalita cu nuca de cocosPrajitura TelevizorPrajitura TeoPrajitura toscaPrajitura Trandafirul negruPrajitura tropicalaPrajitura trufa fara coacerePrajitura tub cu ciresePrajitura turnata cu branzaPrajitura turnata cu merePrajitura vienettaPrajitura vienezaPrajitura VisPrajitura VisinicaPrajitura visul fructelorPrajitura YogurtelaPrajitura ZapacitaPrajitura zi si noaptePrajitura zi si noapte de postPrajitura ZuppettePrajiturele Besitos de CocoPrajiturele biscuitPrajiturele crocante de ovazPrajiturele cu dovleacPrajiturele stropite cu lamaiePrajiturica cu mere si crema de vaniliePrajiturica cu visinePraline TiramisuProfiterolPufosica cu branzicaRasturnata cu piersiciRasucite cu crema de vanilieRasucite cu migdaleRatuste cu scortisoaraRulada BountyRulada caseiRulada cu biscuitiRulada cu blat cu cacao si crema fina cu mascarponeRulada cu branza si mandarineRulada cu capsuni intregiRulada cu crema de cafeaRulada cu crema de lapte prafRulada cu crema mascarpone si afineRulada cu crema si fructeRulada cu dovleacRulada cu dulceata de portocaleRulada cu fructe si crema de iaurtRulada cu gem de capsuniRulada cu kiwiRulada cu mereRulada cu pepene si crema de branzaRulada cu struguri si crema de branzaRulada cu visine si ciocolata albaRulada cu zmeuraRulada de biscuiti cu crema de cocosRulada de biscuiti cu nuca de cocosRulada de biscuiti fara coacereRulada de ciocolata cu cocosRulada de cocos cu gem de caiseRulada de inghetata cu capsuneRulada de lamaieRulada de nuca cu crema de vanilieRulada din foi LicaRulada diplomatRulada fara coacereRulada fara coacere cu friscaRulada marmorata cu capsune si friscaRulada necoapta cu cocos si bananeRulada pufoasa cu gemRulada tiramisuRulouri cu crema de vanilieRulouri cu friscaRulouri dulci cu branza de vaci la cuptorSalam de biscuitiSalam de biscuiti - de postSalam de gutuiSalata de fructeSalata de kiwi si piersiciSandwich cu ciocolataSaraberneSarateleSaratele la presaSarlotaSarlota cu caiseSaruturi cu portocaleScovergiSemifreddo de PiersiciShake de cireseSmoothie cu banane capsuni si curmaleSmoothie de zmeura cu vanilieSorbet de ciocolataSorbet de lamaieSpirale cu Dovleac si CocosSpirale turcestiSpuma de caramel cu ciocolata albaSpuma de lamaie la paharStrudel cu cireseStrudel cu dovleacStrudel cu mac si cireseStrudel cu mereStrudel cu mere si sos de vanilieStrudel cu pruneStrudel de mereSufleu de vanilieSztracsatellaTaitei cu pesmetTarta BanoffeTarta cu bananeTarta cu biscuiti oreo ciocolata si capsuni fara coacereTarta cu branza de vaci fructe si bezeaTarta cu branza dulce si capsuniTarta cu branza si afineTarta cu capsune fara coacereTarta cu capsuni si crema de vanilieTarta cu caramel sarat si ciocolataTarta cu dovleacTarta cu gem si nuci de postTarta cu LamaieTarta cu mac si pereTarta cu mereTarta cu mere caramelizateTarta cu mere caramelizate in miereTarta cu mousse de ciocolata albaTarta cu nectarineTarta cu nectarine si mureTarta cu orez si ciocolataTarta cu pere si crema de migdaleTarta cu pruneTarta cu urda merisoare si kiwiTarta cu vanilie si visineTarta cu zmeura si ciocolata albaTarta rasturnata cu cireseTarta TatinTarte TatinTiramisu 1Tiramisu 2Tiramisu 3Tiramisu cu caiseTiramisu cu ciocolataTiramisu cu coacazeTiramisu cu lamaieTiramisu cu nuci caramelizateTiramisu cu piure de zmeuraTiramisu cu zmeura si crema de iaurtTiramisu la canaTiramisu raw veganTort AmandinaTort aroma primaveriiTort aroma veriiTort BavarezTort bezea cu crema de ness si cocosTort BoemaTort BrikoTort brownies cu mini choux-uriTort bucatarasTort BusteanTort buturuga cu nuci si fructe uscateTort CaramelTort clasic de ciocolataTort CoronitaTort cu ananasTort cu blat de biscuiti si crema de iaurt si caramelTort cu blat de vanilie crema de caramel si mere caramelizateTort cu blaturi de visine crema de ciocolata frisca si jeleu de visineTort cu branzaTort cu branza si friscaTort cu cafea si ciocolataTort cu capsuniTort cu capsuni si ciocolataTort cu capsuni si nuca de cocosTort cu castaneTort cu ciocolata si branzaTort cu ciocolata si caramelTort cu coacaze si zmeuraTort cu cocos si ciocolataTort cu crema de cafeaTort cu crema de ciocolata si friscaTort cu crema de iaurt si nessTort cu crema de nucaTort cu crema de smantanaTort cu crema de unt si mascarponeTort cu crema de vanilie si nucaTort cu crema de zahar ars 1Tort cu crema de zahar ars 2Tort cu crema dubla de ciocolataTort cu crema mascarponeTort cu crema mascarpone si caramelTort cu crema mascarpone si krantzTort cu doua feluri de ciocolataTort cu dovleacTort cu frisca si portocaleTort cu fructe de padure si crema de ciocolataTort cu fructe si ciocolataTort cu mere intregiTort cu mousse de ciocolataTort cu mousse de ciocolata alba si mureTort cu mousse de zmeura si trufe banane si mousse de vanilieTort cu nucaTort cu nuca si ciocolataTort cu nuca si crema mascarponeTort cu nuca si vanilieTort cu nuci si ciocolataTort cu oreo si ciocolataTort cu pere si ciocolataTort cu piersici fistic si ciocolata albaTort cu piersici si ananasTort cu piscoturi si nessTort cu piscoturi si visineTort cu trufe de ciocolataTort cu visineTort cu visine si mousse de ciocolataTort cu zmeura si budinca de casaTort cusma lui GugutaTort de ananasTort de ananas cu cardamonTort de bananeTort de biscuitiTort de biscuiti cu ciocolataTort de biscuiti cu ciocolata si fructe confiate-de postTort de biscuiti cu crema de ciocolataTort de biscuiti de postTort de caiseTort de ciocolata anti-gravitatieTort de ciocolata cu bananeTort de ciocolata cu capsuni si fructe de padureTort de ciocolata cu piersiciTort de ciocolata cu visineTort de ciocolata fara fainaTort de ciocolata fara zahar si fainaTort de ciocolata raw-vegan cu fructe de padureTort de clatiteTort de clatite cu ciocolata si bananeTort de clatite cu crema de cacaoTort de clatite cu nuciTort de clatite cu Nutella si alune de padureTort de fructeTort de iaurt cu kiwi si bananeTort de inghetataTort de inghetata SnickersTort de mereTort de mere cu nuci si ciocolataTort de morcoviTort de pepene cu crema de iaurtTort de piscoturi cu crema de vanilieTort de revelion 2012Tort de sarlotaTort de zahar arsTort delicios cu ciocolata si cappuccinoTort delicios cu nuca si ciocolataTort delicios de biscuitiTort din foi de branza de vaciTort din foi de napolitanaTort din orezTort diplomatTort diplomat cu jeleu de portocaleTort diplomat cu portocaleTort diplomat cu zmeura si afineTort DobosTort eclerTort ecler cu bananeTort ecler cu multa ciocolataTort egipteanTort EleganceTort exoticTort FantaTort Fantezie exoticaTort fluturasTort Fluture cu crema de sampanie si fructe de padureTort Foret NoirTort furnicarTort germanTort Iepuras cu mure si ciocolataTort in forma de sticlaTort in straturi cu visineTort in straturi stil napoleonTort inimioaraTort japonezTort jeleu cu fructe de padureTort JoffreTort lacul rosuTort LolyTort MarinTort mascarpone cu fructe de padureTort MaselutaTort merengue cu zmeuraTort mousselineTort NapoleonTort OmbreTort OperaTort pansyTort PasiuneTort pe baza de iaurtTort PelesTort picant de zmeuraTort Piramida cu steleTort prima zapadaTort profiterolTort rapid din pepene rosuTort raza de soareTort RihanaTort Sah de biscuiti cu fructe confiate si nucaTort saint honoreTort Sarut de visinaTort savarinaTort sicilian cu mereTort SmaraldTort SpartakTort Sponge BobTort strawberries tannedTort tigruTort tiramisu cu ciocolata si MarsalaTort Trandafirul AlbTort trenuletTort trio chocolateTort Trio de ciocolataTort trio de ciocolata marmoratTort TrufaTort visul vietiiTort zebraTortilla cu Banane si Unt de ArahideTortulete cu crema de branzaTrandafiri cu dulceata si nucaTrufe din cozonacTurn de napolitane cu capsuneTurta dulceTurtite cu nuciVafe belgieneVulcan de ciocolataWaffex Culinarx Masurix Meniul zileix Pentru copii

membru din 19 ianuarie 2013

Cozonacul suprem

650 g făină albă pentru cozonac cu min. 12% proteine (Manitoba)
100 g lapte călduț
7 g drojdie uscată sau 25 g proaspătă
120 g zahăr
40 g miere
60 g iaurt simplu
2 ouă întregi + 2 gălbenușuri
20 ml rom veritabil (NU esență!), cognac sau alt brandy
10 g sare (recomand 13 g!)
2 plicuri zahăr vanilat Bourbon sau 1 linguriță pastă sau extract de vanilie
cojile rase de la o lămâie și o portocală
75 g unt gras cu 82% - moale, la temperatura camerei
50 g untură de porc sau alte 75 g de unt
Umplutura de nucă (pentru 1 cozonac)
225 g miez de nucă (măcinat)
10 g cacao pudră
120 g lapte
120 g zahăr
1 plic zahăr vanilat
un praf de sare
70 g stafide puse la înmuiat în suc de portocală cu 10 ml de lichior de portocale (Cointreau, Grand Marnier) sau rom, cognac
30 g coji confiate de portocală
Umplutură de rahat cu stafide, ciocolată și coji confiate de portocală (pentru 1 cozonac)
130 g stafide puse la înmuiat în suc de portocală cu 20 ml de lichior de portocale (Cointreau, Grand Marnier) sau rom, cognac
200 g rahat colorat tăiat în cubulețe
150 g picături de ciocolată amăruie
60 g coji confiate de portocală
În plus
un pic de ulei pentru uns masa de lucru și vasele
1 gălbenuș frecat cu 30 ml lapte și un praf de sare - pentru uns cozonacii
opțional: 7-8 jumătăți de miez de nucă și/sau o lingură de zahăr granulat special pentru copturi


00:12 / 00:30


Cum se face cozonacul suprem care se desface în fâșii, caiere, șuvițe, pale?
Aluat pufos pentru super cozonac cu nucă sau rahat, ciocolată, stafide, coji de portocală confiate
Maia pentru cozonac
Făina recomandată pentru cozonaci (dospituri cu fermentație lungă care conțin mult zahăr, grăsimi și umpluturi) este cea cu conținut mare de proteine (gluten): adică peste 10 g la 100 g.Într-o crăticioară am încălzit cei 100 ml de lapte. Acesta trebuie să fie călduț, nu fierbinte! Peste el am pus 7 g de drojdie uscată, o lingură de zahăr (din cele 120 g deja cântărite) și cca. 100 g din făina cântărită.Am amestecat un pic la mijloc cât să se umezească drojdia și am lăsat-o în pace 10 minute ca să se activeze. Apoi am amestecat totul bine cu o lingură și am obținut o pastă groasă: maiaua. Am acoperit cratița cu folie de plastic și am lăsat maiaua la dospit 30 de minute. Ea trebuie să se umfle bine de tot. Doamna bulgăroaică a lăsat de 3 ori maiaua la crescut dar chiar nu are rost să pierdem 2 ore numai în faza aceasta deoarece aluatul are destul timp de fermentare ulterior.Între timp am ras cojile portocalei și lămâiei.Apoi am pus 200 g de stafide la hidratat în sucul stors de la portocala de mai sus + 30 ml de lichior de portocale Grand Marnier (poate fi și Marie Brizard, Cointreau, Triple sec sau chiar rom STROH). Dacă portocala nu e destul de zemoasă atunci completați cu sucul stors de la altă portocală. Stafidele au nevoie de multe ore pentru a se umfla bine. Nu se pun stafide uscate în cozonaci pentru că ele vor absorbi din umiditatea aluatului iar acesta va deveni sec.Am pregătit mixul de unt moale și gras cu untură de porc făcută de mine. Ce arome grozave are untura asta!Într-un mic bol am spart ouăle (2 ouă întregi + 2 gălbenușuri) și le-am adăugat sarea. În brutărie se pune sare echivalând cu 2% din masa făinii (ar fi 13 g) dar poate vi se pare prea mult așa că mergeți cu 1,5% respectiv 10 g de sare. Fără această sare aluatul este fad! Am bătut bine ouăle cu sarea cu o furculiță și le-am lăsat pe masă.Am pregătit cam tot de ce am nevoie: ouăle cu sarea, zahărul rămas după ce-am scos o lingură pt maia, iaurtul simplu (am avut cu 3% grăsime), mierea (nu a încăput în poză), cojile rase de citrice, romul STROH 40% (care are o aromă fantastică!) și plicurile de zahăr vanilat Bourbon.Peste ouăle bătute cu sare am adăugat: cojile rase de citrice, vanilia și romul STROH. Am amestecat bine totul.Mod de preparare (frământare) aluat pentru super cozonac care se desface în fâșiuțe, caiere, pale
Am pus restul de făină (550 g) în bolul robotului de bucătărie echipat cu cârligul special pentru frământat (NU cu paleta triunghiulară care rupe aluatul!). Peste făină am răsturnat maiaua și am adăugat toate celelate ingrediente (mai puțin untul și untura care se pun mai târziu). Pe scurt: am pus zahărul, iaurtul, mierea și mixul de ouă (care conține deja sare, vanilie, rom, coajă de lămâie și de portocală).

Observație: cheia succesului stă în frământarea îndelungată a acestui aluat pentru cozonacul suprem! Doamna din Bulgaria îl frământa manual 30 de minute + alte 90 de minute! Realizați ce efort presupune asta? Nu e poveste cu „asudatul grindei” pentru că fiecare minut în plus de frământare duce la întărirea rețelei de gluten, la obținerea acelei structuri de fibre, caiere, pale pe care o râvnește toată lumea! Tehnicile ei de frământare sunt admirabile și sunt perfect corecte din punct de vedere al brutăriei profesioniste! Știe exact cum se elonghează aluatul, cum se trântește de masă pentru a îl alungi și mai mult, cum să-l plieze sau să-l împăture (stretch and fold) etc. Nu ia aluatul la pumni și nu face box cu el fără nicio noimă.

Această etapă lungă și chinuitoare din punct de vedere fizic poate fi redusă prin folosirea unui robot de bucătărie. Timpii totali de frământare scad la o treime iar efortul gospodinei este 0.

Am frământat la viteză medie 10 minute. Aluatul e o cremă densă și cleioasă. Dacă vă iese un aluat prea dens atunci mai completați cu puțin lapte (max. 100 ml) pus treptat, lingură cu lingură. Mai bine așteptați cu adăugatul de lapte până după ce frământați (prima etapă) și lăsați aluatul la odihnă (înainte de a pune untul și untura).Am făcut pauză 5 minute și am reluat frământarea pentru alte 10 minute. Deja începe să arate mai bine! Am făcut iar pauză 5 minute.

Am repornit robotul și am început să pun treptat din mixul de grăsimi (unt cu untură) – linguriță cu linguriță. Etapa aceasta a durat 10 minute.Am făcut iar pauză 5 minute după care am reluat frământarea pentrul ultima dată: alte 10 minute. Gata! Aluatul s-a transformat miraculos! A devenit suplu, elastic și s-a desprins de pe pereții vasului.Proba „de foc” aplicată de brutari și patiseri este testarea elasticității aluatului prin întinderea lui cu mâna pentru a forma o peliculă transparentă („window pane”) care NU se rupe! Vedeți prin aluat degetele mele! În faza aceasta dacă ridic aluatul din castron acesta nu se rupe ci poate fi tras în sus și întins sub forma unei frânghii de aproape 1 m.Cât timp se lasă aluatul de cozonac la dospit? De ce se împătură aluatul?
Ca să compensez restul timpului de frământare manuală din rețeta originală a acestui super cozonac am decis să îl pun la dospit într-o tavă mare (unsă cu puțin ulei) și să-i aplic câteva seturi de plieri sau împachetări (stretch and fold). Prima tură de împachetări a fost aplicată imediat: am aplatizat aluatul ca să ocupe toată tava apoi am adus treimile laterale spre mijloc. Apoi am adus și treimile de sus și jos peste cea din mijloc. Am întors pachetul de aluat cu fața fină în sus și am băgat cu totul tava într-un sac curat de plastic (sau o pungă mare). Am lăsat aluatul la dospit 60 de minute în cuptor (cu becul aprins). Acest beculeț dă o cantitate minimă de căldură care ajută tare mult la dospirea aluaturilor.După 1 oră am mai aplicat o serie de împachetări aluatului și l-am mai lăsat încă o oră la dospit.După cele 2 ore de fermentare (dospire) aluatul pentru cozonacul suprem este gata pentru a fi porționat. Este cald, moale, elastic, pufos ca o pernă. Dacă-l ții în palmă nu se rupe. Nu se rupe nici daca îl ridici și tragi de el. Este perfect!
Degazarea aluatului și pre-formarea lui (pre-shaping)
Aluatul meu e plin de bule de gaz (CO2 produs de drojdie) așa că l-am pus pe masa de lucru unsă ușor cu ulei și l-am apăsat bine cu palmele. Apoi l-am rulat strâns sub formă de baghetă având grijă să apăs cu muchia palmei la fiecare tură de rulare. Am obținut un fel de franzelă pe care am acoperit-o cu plastic și am lăsat-o la relaxat 15 minute. De-acum orice manevră aplicată aluatului va fi urmată de măcar 15 minute de odihnă deoarece rețeaua puternică de gluten din el are nevoie de relaxare. Veți vedea că nici nu puteți trece la etapele următoare deoarece aluatul reacționează imediat: se retrage! După 15 minute am tras bagheta de aluat de capete și am lungit-o cât am putut de mult (cca. 1 m). Apoi am răsucit-o ca pe o rufă stoarsă. Acum se văd fibrele lungi de aluat care fac miezul acela tip pale sau caiere! Am îndoit frânghia de aluat, am acoperit-o cu plastic și am lăsat-o în pace 15 minute.
Cum se porționează aluatul pentru cozonacul suprem cu nucă sau rahat și stafide?
Am cântărit aluatul: cca. 1300 g. Am tăiat din el 4 părți egale (a câte 325 g fiecare). Am lucrat cu cântarul așa cum se face în brutăria profesionistă. Priviți ce textură aerată ca de șvaițer are aluatul în secțiune! E plin de găuri!Am prelucrat fiecare bucată de aluat sub formă de bilă având grijă să-i bag marginile sub ea și să le lipesc bine. Aceste bile trebuie să fie bine tensionate și netede. Le-am acoperit cu plastic și le-am lăsat 15 minute la relaxare.
Umpluturile pentru super cozonaci
În timpii lungi de așteptare impuși de aluat am avut vreme să mă ocup de umpluturile acestui cozonac suprem.

Cum se face crema de nucă opărită cu lapte pentru cozonacul suprem?
Prefer crema de nucă opărită cu lapte fierbinte (ca la beigli) deoarece are umiditate și previne uscarea aluatului de cozonac. Nu-mi plac deloc umpluturile cu nucă și albușuri. Am măcinat nuca și am pus-o într-un castron împreună cu cacaoa. Am amestecat totul „pe uscat” și astfel nu am avut cocoloașe de cacao! Într-o crăticioară am pus laptele, zahărul și vanilia pe foc și am așteptat ca acestea să ajungă la punctul de fierbere. Imediat le-am răsturnat peste nuca din castron și am amestecat bine.Nuca absoarbe aproape tot laptele dulce, vanilat și fierbinte. Am lăsat umplutura la răcorit până ce a ajuns la temperatura camerei. Am amestecat ocazional în ea ca să nu facă crustă. Am obținut cca. 480 g de cremă de nucă.
Ingrediente pentru umplutura de stafide, rahat, ciocolată și coji de portocală confiate
Am pregătit picăturile de ciocolată termostabilă (se găsesc online, în Kaufland, Selgros, Metro), stafidele bine hidratate, rahatul tăiat în cubulețe cu latura de 2 cm (în continuare cel de la Feleacul este cel mai bun, ca pe vremuri) și cojile confiate de portocală tocate. Pe acestea le prepar acasă – rețeta aici. Stafidele și cojile de portocală le voi diviza între cei 2 cozonaci, momentan sunt „la grămadă”.
Cum se umplu cozonacii supremi cu nucă sau stafide, ciocolată, rahat, fructe confiate?
Bilele de aluat s-au relaxat așa că le-am tras-întins sub formă de frânghii lungi de cca. 40 cm. Le-am acoperit cu palastic și le-am lăsat 15 minute la relaxare.Poți trage de ele ca nebuna pentru că nu se rup. Dacă erau mai lungi puteai sări coarda cu ele.
După 15 minute am trecut la umplerea cozonacilor. Pentru cozonacul cu nucă am întins prima frânghie de aluat. Se lucrează ușor cu palmele sau cu sucitorul (pe masa ușor unsă cu ulei – dar foarte puțin!). Am obținut o foaie de cca. 50×20 cm peste care am pus 1/2 din umplutura de nucă (adică cca. 240 g) și am întins-o cu spatula. Am lăsat liberă o bordură de aluat. Peste nucă am presărat cca. 50 g de stafide înmuiate și scurse (sunt mai grele decât cele uscate puse inițial) și cca. 15 g de coajă de portocală confiată. La cele 325 g de aluat (cât are o bucată) am 305 g de umplutură – adică aproape 1:1.

Am rulat foaia strâns, cu mare grijă. Am obținut primul braț al cozonacului cu nucă. Am procedat similar cu a doua frânghie de aluat și am obținut a doua ruladă. Vedeți în poză că ruladele au cca. 50-52 cm lungime.Am răsucit cele 2 brațe și am format cozonacul suprem cu nucă.Ca să-mi fie mai ușor eu pun o hârtie de copt pe masă și așez cozonacul împletit pe ea. Apoi ridic hârtia cu tot cu cozonac și o așez în formă. Astfel nu mă chinui să strecor cozonacul printre faldurile hârtiei puse anterior în formă. De data aceasta am folosit forme mai scurte de cozonaci cu dimensiunile de 24×10 cm și adânci de 8 cm (spre deosebire de formele stas care au 30x10x10). Am trecut la al doilea cozonac. Am întins similar ultimele 2 bucăți de aluat și le-am presărat (în mod egal) cu restul de stafide, cu rahatul tăiat cubulețe, cu picăturile de ciocolată și cu restul de coji de portocală confiate. Pont: am stropit umplutura cu câte 2 linguri din zeama de portocale cu lichior în care au stat stafidele! Umiditatea aceasta este necesară pentru a obține un aluat fraged!

Per ansamblu fiecare bucată de aluat de 325 g are cca. 300 g de umplutură. Și pe acestea le-am rulat strâns și am obținut 2 cilindri lungi de cca. 50-52 cm. Am împletit și acest cozonac ca pe cel de mai sus și l-am așezat în forma lui ajutându-mă de o coală de hârtie de copt. Am acoperit ambele forme de cozonac cu câte o cască de duș din plastic (cu elastic) și le-am introdus în cuptorul rece dar cu becul aprins. De-acum ei trebuie să dospească până ce umplu bine formele.

Ultima dospire a cozonacilor puși în forme și ungerea lor cu ou înainte de coacere
Dsopirea finală a acestor super cozonaci poate dura între 1 oră și 30 de minute până la 3-4 ore. Nu ne grăbim! Nu stricăm totul la spartul târgului după ce-am bibilit cozonacii o zi întreagă! Semnul că ei au dospit destul este că volumul lor s-a dublat. Dacă scuturăm ușor formele vedem cum cozonacul tremură ușor ca o budincă. La mine dospirea finală a durat 3 ore. Încă nu i-am descoperit ca să nu se usuce.

I-am scos din cuptor pe masa de lucru pentru că a trebuit să pun cuptorul la încins la 250 C (căldură sus+jos+ventilație) respectiv treapta maximă la cele pe gaz. Durează 15-20 de minute până ce cuptorul se încinge bine de tot. Când acesta s-a apropiat de temperatura maximă am pus pe fundul lui o tăviță (de 20×30 cm) cu două degete de apă fierbinte. Aceasta va genera aburi în timpul coacerii.

Am pregătit și un gălbenuș frecat cu un pic de lapte și un praf de sare dar nu am uns cozonacii decât cu câteva secunde înainte de a-i băga la copt.Doar când cuptorul a atins cele 250 C și când apa din tăviță a început să clocotească am descoperit cozonacii și i-am pensulat cu oul bătut.Apoi i-am decorat cu miez de nucă (pe cel cu nucă) și cu zahăr granulat (pe cel cu rahat și stafide).Coacerea cozonacilor supremi cu tăviță de apă care generează aburi
Am introdus ambii cozonaci deodată în cuptor (pe grilajul pus pe șina cea mai de jos, chiar deasupra tăviței în care fierbe apă) și imediat am redus temperatura cuptorului la 170 C (cu ventilație). Dospiturile au nevoie de un impuls („kick”) de căldură mare la început pentru a crește bine la copt. Coacerea a durat 60 de minute la 170 C cu mențiunea că după 30 de minute am inversat tăvile de cozonac între ele și le-am acoperit individual cu câte o bucată de folie de aluminiu (sau hârtie de copt).

Am scos cozonacii din cuptor și i-am admirat.
Nu am pierdut vremea ci am scos imediat cozonacii din forme! I-am răsturnat cu grijă pe grilaje metalice, le-am îndepărtat hârtiile de copt și i-am așezat pe o latură. De-acum, timp de vreo 2 ore, (la început din 10 în 10 minute, dupa o ora din 15 în 15 minute), ei trebuie culcați când pe o parte, când pe cealaltă. Astfel ei se răcoresc lent, se ventilează (nu fac condens) și nu se lasă, nu se teșesc. Niciodată cozonacii calzi nu se țin în picioare (așa cum au stat în formă) pentru că aluatul și umplutura lor se lasă spre bază. Realitatea este că un cozonac sau o pâine se gătesc încă 60 de minute după ce-au fost scoase din cuptor grație căldurii înmagazinate. În acest răstimp se definitivează structura miezului. Cea mai mare eroare este ruperea sau sfâșierea cozonacului fierbinte abia scos din cuptor. Se vede cum ies din el șuvoaie de aburi iar miezul acestuia este incomplet copt, deci indigest. Am observat că sunt amatori de asemenea chestii și le respect opțiunea. Eu nu fac așa și nu-mi bat joc de muncă.După scurgerea celor 2 ore de răcorire regulamentară cozonacii (care sunt calzi încă dar nu fierbinți) se pun înapoi în formele lor tapetate cu hârtie de copt (pot fi hârtiile în care au stat la cuptor) și se acoperă lejer cu un ștergar curat de in, bumbac sau cânepă. Se lasă la loc călduț cum ar fi pe masa de bucătărie sau în altă încăpere ferită de curenți reci de aer.

Comentarii album • 0
Acest album nu are incă nici un comentariu.
Trimite mesaj Înapoi Nu poți trimite un mesaj fără conținut! Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje. Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp. A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou. Mesajul a fost trimis.