Ingrediente:
pentru blat:
200 gr biscuiti integrali Divella
150 gr unt nesarat
100 gr nuci
100 gr migdale
pentru crema:
250 ml iaurt
250 ml smantana dulce pt frisca
100 gr zahar pudra
20 gr gelatina granule
pentru sosul caramel:
200 gr zahar
50 gr unt nesarat
200 ml smantana dulce pentru frisca
Pentru decor:
50 gr nuci
50 gr migdale
Mod de preparare:
Migdalele si nucile le prajim in cuptor. Le punem in vasul robotului impreuna cu biscuitii si mixam pana obtinem o masa nu foarte fina, astfel incat sa se simta bucatelele de nuci sau de migdale.
Adaugam untul moale (aproape topit) si omogenizam compozitia. Este posibil sa varieze cantitatea de biscuiti in functie de tipul lor asa ca va sfatuiesc sa ii adaugati progresiv pana ajungeti la consistenta optima. Asezam compozitia pe fundul unei forme de tort cu margini detasabile si nivelam. Dam la
rece.Cat sta blatul la rece pregatim sosul caramel. Punem intr-un bol untul impreuna cu zaharul si il caramelizam. foarte mare atentie, amestecati continuu si aveti grija sa nu se arda ca sa nu devina amar. Cand zaharul este caramelizam dam vasul deoparte si adaugam smantana lichida. Eu am folosit smantana La Dorna cu 30% grasime. Mare atentie la acesta faza sa nu va accidentati. Punem inapoi vasul pe foc cat sa se dizolve caramelul. Pastram cateva linguri deoparte pentru crema iar restul sosului il lasam sa se racoreasca. Amestecati cand si cand ca sa nu prinda pojghita
deasupra.Cat se racoreste sosul pregatim crema. Mixam smantana dulce pana devine ferma. Adaugam iaurtul. Folositi un iaurt gras si mai gros, nu din acela subtire, care aproape curge. Adaugam sosul caramel pastrat deoparte.Amestecam si aaugam gelatina preparata conform indicatiilor de pe plic. Eu am folosit gelatina granule dr Oetker, pliculetul de 10 grame. Sub nici o forma nu adaugati gelatina calda in crema fiindca aceasta se va taia. Dupa ce o adaugati amestecati energic ca sa se incorporeze uniform in crema.Turnam crema peste blat si dam la frigider pana se intareste. Cand s-a intarit crema desfacem cu grija peretii detasabili. Ca sa nu se rupa trecem mai intai un cutit pe margini si abia apoi desfacem forma.Turnam deasupra tortului sosul caramel si nivelam. Prajim alunele si migdalele le macinam astfel incat sa ramana bucati marisoare si presaram pe marginile tortului. Dam la rece pana in momentul servirii.
Taiem felii cu ajutorul unui cutit foarte bine ascutit. Nu va faceti probleme daca sosul caramel va curge usor, asta ii va da tot farmecul!
Un tort simplu, fara pretentii, insa cu un gust de senzatie!