Pentru aluat (980 g):
-200 ml de lapte;
-25 g de drojdie proaspătă (sau 8 g de drojdie uscată);
-75 g de zahăr;
-2 ouă;
-½ linguriță de sare;
-75 g de unt;
-o linguriță de zahăr vanilat;
-500-550 g de făină.
Pentru umplutură:
-600 g de brânză dulce de vaci 9%;
-75 g de zahăr;
-un ou + un albuș;
-o linguriță de zahăr vanilat.
Altele: un gălbenuș de ou + o lingură de apă (pentru ungerea chiflelor înainte de coacere).
Toate ingredientele pentru prepararea chiflelor trebuie să fie calde, deoarece astfel aluatul dospește mai repede și preparatele finale sunt mai pufoase.
MOD DE PREPARARE:
1.Pregătiți aluatul: turnați laptele cald într-un bol adânc. Adăugați o linguriță de zahăr și drojdia fărâmițată. Amestecați bine cu telul, ca să dizolvați drojdia și zahărul.
2.Adăugați 5 linguri cu vârf de făină cernută și amestecați până la omogenizare.
3.Acoperiți plămădeala obținută cu folie alimentară și lăsați-o să dospească timp de 20-30 minute, într-un loc cald. Drojdia trebuie să se activeze și să formeze „căciula” spumoasă caracteristică.
4.Între timp puneți sarea, ouăle, zahărul tos rămas, zahărul vanilat și untul moale într-un alt bol. Amestecați foarte bine.
5.Adăugați compoziția de ouă și unt în plămădeala dospită. Amestecați cu telul până la omogenizare.
6.Adăugați treptat făina rămasă. Inițial amestecați cu lingura, iar apoi frământați aluatul cu mâinile până va deveni neted și omogen (acest proces durează aproximativ 7-10 minute). El trebuie să fie moale, elastic și nelipicios. Străduiți-vă să nu-l îmbibați prea tare cu făină (cantitatea necesară de făină poate varia, în funcție de calitatea ei — de aceea, orientați-vă după consistența aluatului).
Dacă doriți, puteți să pregătiți aluatul cu ajutorul mixerului sau robotului de bucătărie, orientându-vă după caracteristicile dispozitivului, ca să obțineți un aluat precum cel descris mai sus.
7.Modelați aluatul sub formă de bilă și puneți-l într-un bol uns cu ulei. Acoperiți-l cu folie alimentară și lăsați-l să dospească într-un loc cald, pe parcursul a 40-50 minute, până își va mări volumul de minim 2 ori.
8.Apoi frământați puțin aluatul. Modelați-l iarăși sub formă de bilă, puneți-l în bol, acoperiți-l cu folia alimentară și lăsați-l să dospească încă o dată, timp de aproximativ 40 minute.
9.Pregătiți umplutura (nu o preparați în prealabil, ca să nu devină prea lichidă): puneți brânza într-un bol adânc. Dacă este măruntă, pur și simplu pisați-o cu furculița. Dacă este granulară, ar fi mai bine să o treceți printr-o strecurătoare măruntă.
10.Adăugați zahărul tos și zahărul vanilat. Amestecați foarte bine (puteți să ajustați dulceața umpluturii după gustul dumneavoastră, dar luați în considerație faptul că zahărul influențează consistența ei).
11.Adăugați un ou și amestecați până îl veți încorpora complet. Dacă umplutura va fi prea uscată, mai adăugați jumătate de albuș sau un albuș întreg, dar aveți grijă să nu devină prea lichidă.
12.Modelați melcii: lucrând pe masa presărată cu făină, întindeți aluatul sub formă de blat dreptunghiular, cu grosimea de 3-4 mm. Asigurați-vă că grosimea lui este uniformă, deoarece astfel chiflele vor fi mai aspectuoase.
13.Amestecați umplutura încă o dată, după care întindeți-o într-un strat uniform pe suprafața aluatului, fără să ajungeți până la marginile lui longitudinale (lăsați câte o fâșie liberă, cu lățimea de circa 2 cm, ca să puteți rula mai ușor blatul).
Dacă doriți, puteți să răspândiți stafide sau fructe confiate pe suprafața umpluturii.
14.Rulați blatul sub formă de ruladă, începând de la o margine longitudinală. În timpul acestui proces nu trebuie să întindeți mai mult aluatul și nici să compactați rulada.
15.Divizați rulada în 12 bucățele egale. Noi am marcat locurile de secțiune cu cuțitul, după care am tăiat viitoarele chifle cu ajutorul unei bucăți de ață alimentară.
16.După aceasta trebuie să oferiți melcilor o formă îngrijită. Astfel, ascundeți capătul liber al aluatului sub chiflă, după care presați-o ușor cu palma. Dacă nu vă place că brânza se lipește de mâini, presați chifla printr-o bucată de folie alimentară. De asemenea, trebuie să lucrați pe masa presărată cu făină.
17.Transferați melcii pe tava tapetată cu hârtie de copt.
18.Acoperiți-i cu folie alimentară și lăsați-i să se odihnească pe parcursul a 20-30 minute.
19.Apoi ungeți-i cu un gălbenuș amestecat cu o lingură de apă, folosind pensula de silicon. Lăsați-i să se odihnească timp de încă 10 minute, fără să-i acoperiți.
20.Introduceți tava în cuptorul preîncălzit până la 180°C (programul jos-sus, fără convecție), așezându-o pe raftul mijlociu. Coaceți melcii cu brânză și vanilie timp de 25 minute. Verificați dacă sunt gata prin testul cu scobitoarea.
21.Lăsați melcii să se răcească, transferându-i cu tot cu hârtia de copt pe grătar.
22.Serviți-i cu multă plăcere!
Melcii cu brânză și vanilie sunt foarte moi și pufoși. Umplutura lor își menține bine forma și rămâne moale, aromată și suculentă. Pregătiți neapărat acest deliciu! Suntem siguri că o să vă placă și o să-l gătiți frecvent pentru cei dragi!
Vă dorim poftă bună!