O prajitura plina de farmec, cu initiativa, dar mai ales “ desteapta” ! Se separa singura in mai multe straturi, unul mai delicios decat altul: un blat, o crema fina, un strat de fructe de padure si deasupra un blat ca un norisor de lapte. Dar ce spun eu ca este doar o prajitura ? Facuta in forma rotunda, ar fi un tort grozav pentru orice ocazie ( forma rotunda fara fund detasabil, cu pereti inalti; cca 13-14 cm diametru).
Ingrediente
Aluat -6 oua -225 g zahar * ( 150 g zahar tos + 75 g zahar pudra, cu amidon- cumparat) -2 linguri apa -1 priza sare -190 g unt, topit si racorit -170 g faina -750 ml lapte, caldut -1 lingurita otet
Fructe -cca. 300 g fructe/fructe de padure **, la alegere -coaja rasa de la ½ lamaie -2 linguri cu varf zahar/zahar pudra -amidon
Altele -unt pentru uns tava
Zahar * - folositi 150 g zahar tos + 75 g zahar pudra cu amidon, cumparat, macinate impreuna pana devin zahar pudra; Fructe de padure **, la alegere, dupa preferinta, spalate si bine scurse. Cantitatea nu este fixa; ea difera functie de marimea tavii folosite- fructele distribuite intr-un strat trebuie sa acopere fundul tavii; am folosit visine fara samburi, coacaze negre, afine.
Preparare
Ungeti o tava cu unt ( dimensiunile tavii: 20 x 30-32 cm; inalta de minim 6 cm), puneti hartie de copt si ungeti-o si pe ea cu unt. Lasati in asteptare.
Aluat Mixati cca 2-3 min galbenusurile, zaharul (macinat), sarea si apa pana obtineti o crema spumoasa, galben-pal. Turnati untul topit si racorit in fir subtire, continuand sa mixati inca cca 1 min ( veti obtine o compozitie de consistenta smantanii). Inglobati apoi faina in 4 transe, amestecand cu un tel pana la omogenizare ( compozitia va deveni mai groasa). Adaugati laptele, la inceput in fir subtire, pana se subtiaza amestecul, apoi il puteti pune pe tot ( acum compozitia va fi extrem de lichida). Separat, bateti albusurile impreuna cu otetul pana aveti o spuma tare, care sta pe tel. Adaugati spuma de albusuri in aluat in 3-4 transe, amestecand usor cu telul de jos in sus, prin rasturnare, doar pana cand nu se mai vad " bulgarii " de spuma ci doar usoare dare albe prin aluat. Acest pas este foarte important; NU exagerati cu amestecatul. Spuma are tendinta sa stea pe aluatul lichid.
Fructe Intr-un bol, amestecati fructele spalate si scurse cu zaharul si coaja rasa de lamaie. Presarati egal fructele in tava, astfel incat acestea sa formeze un strat uniform ce acopera complet fundul tavii. Pudrati-le deasupra cu amidon.
Turnati aluatul peste fructe si nivelati. Dati la cuptorul preancalzit, pentru cca 60 min, la 160 grade sau pana cand aluatul este facut, frumos rumenit si trece testul cu scobitoarea. Scoateti din cuptor si lasati prajitura sa se raceasca complet, in tava ( cca 2-3 ore).
Serviti feliata.
prajitura-desteapta-cu-fructe-de-sezon-110234
prajitura-desteapta-cu-fructe-de-sezon-110237
prajitura-desteapta-cu-fructe-de-sezon-110248
prajitura-desteapta-cu-fructe-de-sezon-110234
prajitura-desteapta-cu-fructe-de-sezon-110237
prajitura-desteapta-cu-fructe-de-sezon-110248
Comentarii album • 0
Acest album nu are incă nici un comentariu.
Trimite mesaj
Către: prajituri
Mesaj:
prajituri
Trimite mesajÎnapoiNu poți trimite un mesaj fără conținut!Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje.Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp.A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou.Mesajul a fost trimis.