1 ou
1 praf de sare
4 linguri de zahar
1 lingura de esenta de vanilie (sau 1 plic de zahar vanilat)
100 de grame de nuci macinate
50 de ml. de ulei de nuci
130-150 de grame de faina (in functie de calitatea fainii)
1 lingurita rasa praf de copt
4 oua
6 linguri de zahar
semintele de la 1 pastaie de vanilie
4 linguri de coniac
120 de grame de unt
in plus:
100 de grame de ciocolata cu lapte
faina pentru presarat
putin unt pentru uns formele
greutati pentru copt (fasole boabe, naut, orez etc.)
Crema: untul se cantareste si se taie bucatele, lasandu-se la temperatura bucatariei sa se inmoaie (poza 1). Se pregateste un castron incapator care sa se potriveasca la gura unei cratite sau oale (pentru bain-marie). Se umple oala sau cratita cu apa pe jumatate si se pune pe foc. Separat, oale intregi se sparg in castron si se mixeaza impreuna cu zaharul si semintele razuite din pastaia de vanilie pana cand se formeaza o crema (poza 2). Cand apa fierbe, castronul se aseaza deasupra cratitei, focul se reduce la minimum si se continua sa se mixeze sau sa se bata energic cu un tel (poza 3). Cat se bate asa, in bain-marie? Mult, pare ca nu se mai termina :))! Sa zic… 25 de minute. Deindata ce crema de oua se incalzeste, se adaga pe rand untul moale, bucata cu bucata, batand in continuare. Dupa unt, se adauga si coniacul si se continua baterea. De cateva ori, se curata cu o spatula peretii vasului iar masa mai densa care a aderat la pereti se reincorporeaza in crema. La final, crema trebuie sa fie fierbinte si sa aiba consistenta unui caramel, sa imbrace lingura (spatula) si sa se prelinga incet, nu sa curga (poza 4). Atentie, crema nu trebuie in niciun caz sa
fiarba.Se da deoparte crema din pe foc si se lasa la temperatura bucatariei, sa se raceasca.Crusta: oul se sparge intr-un castron, se adauga praful de sare, esenta de vanilie si zaharul si se amesteca pana ce se incorporeaza. Uleiul de nuci se toarna in fir subtire, amestecand continuu, ca la maioneza, pana ce va fi complet incorporat (poza 1). Se adauga nucile macinate amestecate omogen cu faina si praful de copt si se framanta rapid un aluat omogen (poza 2). Aluatul se infoliaza si se da la frigider pentru 30 de minute. Intre timp, se incinge cuptorul la 180 de grade Celsius. Aluatul intinde intr-o foaie subtire pe planul de lucru presarat cu faina si se decupeaza cercuri din aluat cu ajutorul unei forme (sau un pahar) cu diametrul de 11-12 cm (poza 3). Marginile rezultate se aduna la un loc, se intind din nou si se decupeaza pana cand se obtin 20 de discuri (din ceea ce ramane, rezulta 4-5 biscuti mici, dar deliciosi pe care ii puteti coace separat). Forma de muffins (sau alte forme de aceeasi dimensiune) se unge cu unt si se tapeteaza cu faina, apoi se aseaza cercurile de aluat, se muleaza presand usor dupa forma si se perforeaza cu furculita din loc in loc (poza 4).Deasupra aluatului se aseaza cate o bucatica de hartie de copt potrivita ca dimensiune in care se aseaza greutati pentru copt, care sa nu dea voie aluatului sa se umfle in timpul coacerii. Exista greutati speciale, eu nu am asa ceva asa incat am pus boabe de
naut.Se dau crustele la copt timp de 15 minute, apoi se indeparteaza cosuletele de hartie cu naut si se continua coacerea inca 3-4 minute. Se scot din forma si se lasa sa se raceasca.Dupa ce se racesc crustele, crema se bate de cateva ori cu furculita, apoi se umplu minitartele (in fiecare incape cate 1 lingura buna de crema).Se dau la frigider pentru o ora, apoi se topeste ciocolata rupta in bucati impreuna cu 2 linguri de apa si se finiseaza minitartele glazurand cu ajutorul unui pos de ornare cu deschizatura foarte fina marginile si desenand chiar pe suprafata cremei – optional – ce va place (in cazul meu, cheia sol :)).