Ingrediente:
Crema de lapte
- 2 l lapte de vaca
- 800 g zahar
- o lingurita rasa bicarbonat de sodiu
- un varf de cutit de sare
Blat
- 6 oua
- 250 g zahar
- 125 ml lapte
- 300 g faina
- un pachetel praf de copt
- un varf de cutit de sare
- esenta de vanilie
Sirop
- 350 ml lapte
- 250 ml frisca lichida
Preparare:
Etapa 1: Preparare crema de lapte
Laptele se pune la fiert intr-o cratita cu fundul gros sau un ceaunel.Cand acesta s-a incalzit bine se adauga zaharul ,bicarbonatul si praful de
sare.Se fierbe la foc mic amestecand constant in el.Este gata atunci cand a scazut cam la jumatate si are culoarea
caramelului.Se lasa sa se raceasca dupa care poate fi folosit .Se pastreaza foarte bine cam 10 zile intr-un borcan inchis ermetic la frigider.
Etapa 2: Blatul
Albusurile se bat spuma cu zaharul pe care il adaugam
treptat.Se adauga galbenusurile amestecate cu esenta de vanilie si se incorporeaza usor.Adaugam si faina amestecata cu praful de copt si sarea alternand cu
laptele.Se amesteca cu o paleta de jos in sus astfel incat albusul sa nu se lase.
Compozitia se toarna intr-o tava tapetata cu hartie de copt si se coace la foc moderat.
Etapa 3: Dupa ce blatul s-a racit foarte putin il intepam cu un bat de frigaruie pe toata suprafata si il insiropam cu amestecul de lapte si frisca rece(blatul ramane in tava in care copt dar nu uitati sa desprindeti de pe el hartia de copt).
Se lasa la rece dupa care se portioneaza dupa placul fiecaruia si se serveste impreuna cu crema de lapte.Blatul insiropat trebuie tinut in permanenta in frigider astfel prajitura e mult mai buna.